Frk. Fest

Studenter kørsel
31.05.2022

Fra studenterdans til Studenterkørsel

Studenterkørsel er en gammel dansk tradition, som formegentlig udsprang helt tilbage i 1920'erne. Nogle mener dog den går helt tilbage til 1912.

Tidligere tiders hestevognskørsel er udskiftet med partylastbiler eller busser. Der er lagt op til en vild fest, når studenterne kommer rundt i de nylakerede veteranlastbiler med DJ, balloner, flag og bøgegrene. Men meningen er stadig den samme at fejre at man er blevet student.

Det hele startede med at studenterne dansede rundt om ”Hesten" på Kongens Nytorv i København.  I de andre byer rundt om i Danmark stoppede man på torvet og lavede en kæde dans rundt om statuen. Dengang pyntede man statuen med en blomsterkrans.
Traditionen med at danse rundt om monumenter kendes også fra kokkene som danser rundt om Dragespringvandet, og jordemødre som danser rundt om Storkespringvandet. Endnu tidligere dansede konfirmanderne rundt ved Rundetårn.

Op gennem 60’erne var der en stor stigning i antallet af studenter, og studenterkørslen, så i 1975 kom det på skrift hvad man måtte og ikke måtte i forhold til persontransport som studenterkørsel nu engang er. 

Traditionen er at man skal køre studenterkørsel hjem til samtlige forældre til eleverne i den enkelte klasse. Det er flere steder i Danmark almindeligt, at man undervejs på studenterkørslen, kører ind forbi et centralt sted i byen, hvor de unge, nyudsprungne studenter danser om enten et springvand eller en markant skulptur – præcist som man ved de gjorde ’i gamle dage’ – hvorefter de fortsætter med studenterkørslen hjem til forældrene.

Forældrene fejrer dagen i dag ved at byde på en let anretning og en tår at drikke, og klassen skåler for det gode sammenhold i gymnasietiden. Under studenterkørslen fejrer folket de nybagte studenter ved at dytte eller ønske “Tillykke med huen!” Man byder dem velkommen som gode samfundsborgere.

Efter ugelange studenterfester med alkohol i stride strømme, kan de hårdtprøvede studenter slappe af med en velfortjent sommerferie og den boblende fornemmelse af frihed, hvor verden ligger åben for deres fødder.

TRADITIONER

Laveste og højeste snit - Dem med det laveste og højeste gennemsnit i klassen giver en kasse øl hver til turen.

Mindste og største hue mål - Dem med den største og den mindste hue giver en kasse øl til turen hver. 

Hvad skal man have på til studenterkørsel? Det er en tradition til studenterkørslen, at man har hvidt, bordeaux eller sort tøj på. Hvis du gerne vil leve op til traditionen, så undgå at tage dit dyreste hvide outfit på. Det giver lidt sig selv, at det nemt kommer til at blive beskidt undervejs. 

Pynt til studentervognen - Studentervognen skal naturligvis pyntes. Udover alt det du kender med bannere osv, så skal der ifølge traditionen også egegrene eller noget andet grønt på vognen. Mange har også et truthorn, en vandpistol, ansigtsmaling, sprittusch, megafon, partyklappere, og hvad der ellers kan gøre dagen endnu mere festlig.

Tunnelen - En nyere tradition er, at i laver en tunnel hver gang i stiger ud af vognen, for at besøge en fra jeres klasse. I laver tunnelen ved at stille jer op i to rækker overfor hinanden, og sætte jeres hænder mod den, der står overfor jer. Derefter løber den person, hvis forældre man stopper ved, gennem tunnelen. Ved enden af tunnelen skal der stå en klar med en ølbong, som den der har løbet gennem tunnelen skal bunde. 

Førertrøjen gives til den person, der indtil videre har drukket mest på kørslen - Den kan altså godt skifte ejermand i løbet af dagen. Nogle klasser vælger at købe eller aftale en præmie til den, der får førertrøjen som den sidste på dagen. Det er trods alt en præstation at være den stiveste, når alle har drukket om kap hele dagen.

Et par gode råd til en mindeværdig studenterkørsel

1. Få en god nats søvn

Dagen forinde er det en god ide, at får noget motion og ikke drikker kaffe eller energidrik efter aftensmaden. Brug heller ikke for meget tid på din mobil lige inden du skal sove.

Læs de gode råd og følger du dem vil du få en god nattesøvn. Det går nok, hvis ikke du kan følge alle punkterne. Bare prøv at opfyld så mange som du kan.

Hvis du alligevel ikke har fået sovet nok, eller føler dig træt, så skal det nok gå alligevel. Tænk ikke for meget over, at du ikke har sovet nok. For så vil du føle dig mere træt, hvis du hele tiden tænker på det, så bliver det en selvopfyldende profeti. Men du kan “snyde” din krop til at føle sig mere frisk, ved bare at gentage for dig selv, at i dag bliver en god dag, og at du er klar til at have det sjovt med dine venner. En masse kaffe hjælper og alkohol selvfølgelig.

Det ville være ærgerligt, hvis du dukker op og er dødtræt på dagen for studenterkørslen. Du skulle gerne have energi til at holde hele dagen. I hvert fald til hele studenterkørslen. 

Du kommer trods alt til at danse og hoppe som en gal på vognen i 10-12 timer. 

2. Det er okay at tage pauser

Der er ingen, der forventer, at du er et energi bundt på hele studenterkørslen. Hvis du på et tidspunkt oplever, at blive helt træt, så tag en lille pause. Sæt dig evt. ned i vognen og få drukket godt med vand. Så får din krop tid til at restituere lidt. 

Det er også en god ide at bruge stoppene undervejs som en anledning til et lille afbræk fra festen. Du bliver nødt til at lytte til din krop undervejs på kørslen, selvom det kan være lidt svært pga. alkoholen.

Husk på, at det vigtigste er, at du får en god studenterkørsel. Du skal ikke føle dig presset til at være et energi bundt hele tiden. Når du føler dig tilpas, så vil du i sidste ende også kunne have det sjovere med dine venner. 

3. Ryg ikke for meget 

Det er fair nok, hvis du ryger normalt, eller bare godt kan lide at gøre det til fester. Du skal ikke føle nogen anklage herfra. For nogle studerende tager rygningen dog overhånd når der kommer meget alkohol indenbords.

For det første vil 20-40 smøger få dig til at føle dig rimelig elendig dagen efter. Du presser også din krops system når du ryger så mange smøger.

Der kommer mindre ilt ud til dine celler og organer, og det vil i længden få dig til at blive ret sløv. Ikke optimalt når du skal feste løs dagen lang. Så skær lidt ned på antallet af smøger, så kan du skrue op for de sjove øjeblikke.

4. En god start på dagen

Din morgenrutine har stor betydning for, hvordan resten af din dag bliver. Udvis lidt viljestyrke om morgenen, så kommer du garanteret til at føle dig mere oplagt resten af dagen. 

  1. Lad være med at tjekke dine sociale medier igennem som det første.
  2. Stå gerne op inden for 10 minutter efter din alarm har ringet.
  3. Tag et bad, du bliver hurtigere mere vågen og føler dig frisk
  4. Spis en god morgenmad og drik gerne et stort glas vand. 
  5. Sig til dig selv, “i dag bliver en god dag. Jeg kommer til at få det super sjovt”. Gentag dette for dig selv så mange gange som muligt.
  6. Er du typen, der bliver frisk og i godt humør af musik, så sæt dine ynglings sange på. 

5. Medbring en flaske vand

Et rigtig godt råd er at drikke vand, brug de små pauser til at få din væskebalance i orden, især hvis det er en dag med høj temperatur.

Det letteste er at have en-to flasker vand med og du har mulighed for at fylde op da værterne på turen har stor forståelse for det er en lang dag i er på med fest og alkohol.

Du tag dig en smule sammen og lyt til din indre stemme og følg den!! DRIK VAND

6. Tænk over tøjet

Der er ingen grund til at tage det fineste og dyreste tøj på til studenterkørslen. I løbet af dagen vil der alligevel komme ølsjatter, mad og snavs på.

Det kan være svært at holde ballancen i vogne og jo mere du har fået at drikke tumler du rundt på vognen.

Det kan ske at tøjet er svinet så meget til, at det ikke kan bruges igen. Så det er en god ide at tage noget på, som du ikke bliver ked af bliver smidt ud bagefter.

Du skal ikke føle, at du skal imponere nogen på din studenterkørsel. Du skal blot have det sjovt og slå dig fuldstændigt fri.

Der er ingen grund til at tænke over, hvad dem fra klassen synes om dit tøjvalg, for de nok ret ligeglade, når det kommer til stykket.

7. Andres mening...

Vi tænker desværre alt for tit på hvad andre mener om det vi gør og siger. Men du vi nyde din dag mindre, hvis du bekymrer dig om, hvad andre tænker om dig.

Når du er fuld så er det helt i orden at opføre dig lige så skørt som du har lyst. Hvis nogle synes du er lidt mærkelig, så bunder det sikkert i, at de er for usikre til at gøre, hvad de har lyst til.

Vær dig selv så meget du kan på din studenterkørsel. Når du er dig selv, så får det også dine venner og veninder til at være sig selv.

Jeg håber, at du kunne bruge rådene til noget, og at du får den fedeste studenterkørsel nogensinde!

FIND GAVER TIL STUDENTEN HER

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar


Copyright 2014-2022 Frk Fest
Webshop fra e-hjemmeside.dk